Týždeň v skratke: Apple a Google rokujú o AI technológii Gemini pre iPhone

HABERL
22. marca 2024
google gemini

Inflácia sa za posledný rok výrazne znížila, ale zostáva nad dlhodobým cieľom 2 %.

Tri zníženia úrokových sadzieb v tomto roku, akcie reagujú rastom

Akciový trh po zasadnutí (20. 3. 2024) Fedu vzrástol na nové maximá, keď tesná väčšina predstaviteľov Federálneho rezervného systému potvrdila projekcie na zníženie úrokových sadzieb trikrát v tomto roku napriek pretrvávajúcej inflácii, ktorá je naďalej nad 2 % cieľom centrálnej banky.

Zatiaľ čo najnovšie údaje neposkytli predstaviteľom dôveru, ktorú by potrebovali na začatie znižovania sadzieb, predseda Jerome Powell uviedol, že jeho vyhliadky na pokračujúci pokles inflácie sa v posledných týždňoch podstatne nezmenili. Projekcie zverejnené v stredu (20. 3. 2024)  sa od decembra nezmenili a ukázali, že väčšina jeho kolegov očakáva tento rok dva alebo tri škrty. Očakávania, že Fed zníži sadzby do júna, sa podľa CME Group zvýšili z 50 % na približne 75 %.

Projekcie a Powellove komentáre zanechali jasný dojem, že centrálna banka už neverí, že na zníženie inflácie je potrebná recesia. Powell pripustil, že inflácia bola za posledné dva mesiace nepoddajná a varoval, že tvorcovia politík by nemali odmietať údaje, ktoré sa im nepáčia.  Najnovšie údaje však v skutočnosti nezmenili celkové smerovanie, ktorým je postupný pokles inflácie po niekedy „krkolomnej“ ceste smerom k 2 %.

Len dvaja z 19 úradníkov tento rok nepredpokladali žiadne škrty a ďalší dvaja predpokladali len jeden škrt sadzieb. Väčšina z nich v budúcom roku očakáva mierne pomalšie tempo znižovania sadzieb, pričom ich referenčná sadzba sa na konci roka 2025 ustálila tesne pod 4 % a potom mierne nad 3 %.

Úrokové sadzby ovplyvňujú ďalšie náklady na pôžičky v celej ekonomike, napríklad na hypotéky, kreditné karty a podnikateľské pôžičky. Úroky na 30-ročných hypotékach s fixnou sadzbou dosiahli minulý týždeň zhruba 6,7 ​​%, čo je pokles z októbrového maxima 7,8 %.

Na podporu inovácií v oblasti generatívnej AI, AWS a NVIDIA pokračujú vo svojom partnerstve

Amazon Web Services (AWS), divízia spoločnosti Amazon.com, a NVIDIA oznámili, že nová platforma GPU NVIDIA Blackwell predstavená spoločnosťou NVIDIA prichádza na AWS. Jedná sa o rozšírenie dlhodobej strategickej spolupráce spoločností s cieľom poskytnúť najbezpečnejšiu a najpokročilejšiu infraštruktúru, softvér a služby, ktoré zákazníkom pomôžu odomknúť nové možnosti generatívnej umelej inteligencie (AI).

NVIDIA a AWS naďalej spájajú to najlepšie zo svojich technológií, vrátane najnovších viacuzlových systémov NVIDIA s platformou NVIDIA Blackwell novej generácie a softvérom AI, pokročilou bezpečnosťou AWS Nitro System a službou správy kľúčov AWS, a mnohými ďalšími.

Solídna zákaznícka základňa spoločnosti AWS, na pozadí jej rozširujúceho sa portfólia, ako aj dátových centier a cloudových regiónov, bude spoločnosti naďalej pomáhať získať konkurenčnú výhodu oproti svojim konkurentom, konkrétne Microsoftom a Googlom. Podľa najnovších údajov Synergy Research Group, Amazon tvoril vo 4Q 2023 31 % celosvetového trhu poskytovateľov cloudových služieb. AWS vygenerovala v rovnakom štvrťroku tržby vo výške 24,2 miliardy USD, čo je medziročný nárast o 13 %. Microsoft, na ktorý pripadá 24 % trhu, je na solídnom tempe v rámci svojho podnikania v oblasti inteligentného cloudu, ktoré vykázalo výnosy 25,9 miliardy USD.

NVIDIA ostáva na trhu s čipmi spoločnosťou číslo jeden a naďalej má dostatočné veľký priestor na rozmach. Vďaka silnému rastu ziskov a rozširujúcej sa zákazníckej základni je v pozícii, aby uspokojila nekontrolovateľný dopyt po umelej inteligencii a strojovom učení. Predpokladá sa, že celosvetová výroba polovodičov dosiahne 803 miliárd USD do roku 2028.

Apple a Google rokujú o AI technológii Gemini pre iPhone

Apple a Google vedú diskusie o integrácii umelej inteligencie Gemini od Googlu do iPhonov. Tvrdia, že OpenAI podporovaná softvérovou spoločnosťou Microsoft je jedným z modelov, ktoré Apple tiež zvažoval použiť.

Apple a Google v súčasnosti rokujú o poskytnutí licencie Gemini výrobcovi iPhone na niektoré nové funkcie, ktoré budú tento rok integrované do softvéru telefónu. Na základe vlastných modelov umelej inteligencie Apple vyvíja nové možnosti pre budúci softvér iOS 18 pre iPhone. Apple preto hľadá partnera pre generatívne funkcie AI, ako je schopnosť vytvárať fotografie a skladať eseje v reakcii na základné podnety.

Pozoruhodný nárast akcií spoločnosti Alphabet (materská spoločnosť Google) naznačuje, že trh s technológiami AI čoskoro vstúpi do novej éry. Súčasne by mohol tento krok pomôcť Applu reagovať na spomalenie vývoja vlastných AI aplikácií, ktoré v poslednej dobe vyvolalo obavy investorov.

Výsledkom tohto partnerstva bude, že služby umelej inteligencie Google budú teraz dostupné na viac ako 2 miliardách aktívnych zariadení Apple, čím sa výrazne zvýši jeho konkurenčná výhoda voči spoločnostiam ako je Microsoft.

Vzhľadom na dlhodobú spoluprácu medzi spoločnosťami a skutočnosť, že Google je predvoleným vyhľadávacím nástrojom v prehliadači Safari, môže spojenie pritiahnuť väčšiu regulačnú pozornosť. Je nepravdepodobné, že úplná dohoda bude odhalená do júna tohto roka, kedy bude mať Apple svoju vývojársku konferenciu, ale môže to mať významný vplyv na priemysel AI a skúsenosti používateľov.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.